20-ти - 22-ри септември

ЕТАИ 2018 КОНФЕРЕНЦИЈА ВО СТРУГА

 • Поднесување на трудови: Мај 15, 2018
 • Известување за прифаќање: Јуни 15, 2018
 • Поднесување на финална верзија: Јули 15, 2018
Дознај Повеќе

Конференциите на ЕТАИ се конференции организирани од Здружението за ЕТАИ и Факултетот за електротехника и информациски технологии на Универзитетот Св. „Кирил и Методиј“ – Скопје, Македонија

Тоа се најголемите меѓународни средби на експерти од научната сфера и деловната заедница во Македонија и регионот во областа на електрониката, телекомуникациите, автоматиката и информатиката. ЕТАИ 2018 е четиринаесеттата по ред тематска конференција и традиционално се одржува во амбиент на природните убавини и културното наследство на охридскиот регион, заштитен од УНЕСКО.


Следејќи го интердисциплинарниот карактер на конференциите, главната цел на ЕТАИ 2018 е да ги поврзе научните работници, истражувачите и практичарите да ги презентираат своите активности и да разменат искуства и согледувања за понатамошните перспективи во врска со главните теми на Конференцијата: паметни решенија за урбани средини, интернет на нештата, дигитална економија, заштита на податоци и обработка на големи (масовни) податоци. Нашата намера е да создадеме форум на кој би се презентирале теоретските и практичните искуства пред деловната заедница од јавниот и приватниот сектор и би иницирале подобра и поефикасна соработка на заеднички проекти.  

Нашите пленарни предавачи

Дел од ЕТАИ 2018 говорниците
Prof. Dr. Sašo Džeroski
Проф. д-р. Сашо Џероски
Професор на Институтот Јожеф Штефан
Prof. Dr. Jae Hong Lee, Seoul National University
Проф. д-р. Јае Хонг Ли
Национален Универзитет во Сеул,
Prof. Dr. Brian A. Barsky, UC Berkeley
Проф. д-р. Брајан Барски
Професор Емеритус на Универзитетот во Калифорнија, Беркли
Prof. Dr. Đani Juričić
Проф. д-р. Џани Јуричиќ
Професор на Институтот Јожеф Штефан

Предавање од млад истражувач

Neda Petreska
Неда Петреска
Fraunhofer ESK

Теми на конференцијата

Конференцијата ќе ги покрие и следните теми но нема да се ограничи на:
 • Multimedia
 • Signal Processing
 • Engineering in Medicine and Biology
 • Instrumentation and Measurement
 • Consumer Electronics
 • Circuits and Systems
 • Embedded Systems
 • Power Electronics
 • Semiconductor Devices
 • Nano-electronics and Nanotechnology
 • Electromagnetic Compatibility
 • Antennas and Propagation
 • Laser and Electrooptics
 • Optical Communications
 • Communication and Information Theory
 • Wireless and Mobile Communications
 • Advanced Acces Technologies
 • NGN, SDN and VNF
 • Telecommunication Policies and Regulations
 • Project Management
 • Internet & IP Technologies
 • Cyber Security
 • Modeling and Simulation
 • Control Systems
 • Control Theory
 • System Engineering
 • Intelligent Systems and Control
 • Robotics and Automation
 • Artificial Intelligence
 • Data Mining and Machine Learning
 • Big Data and Data Sciences
 • Databases and Information Systems
 • Computer Architecture
 • Reliability od Computer Systems
 • Distributed Processing
 • Software Engineering
 • Cloud Computing
 • Virtual Environments
 • Gaming and Entertainment
 • Eco-infomatics
 • Education
 • Knowledge and Technology Trasnfer

Во склоп на конференцијата ќе се одржи ексклузивна сесија за “Стандардизација и регулатива во Телекомуникации”

     

Поврзница за испраќање на трудови

Упатства за подготовка на труд – Дозволена должина на трудот е 6 (шест) страници во А4 формат

Распоред и листа на говорници

Целосната листа на говорници и нивните термини
#Автор и темаВремеДата
#TopicModeratorsDate
1

Smart City Solutions

 • Проф. Миле Станковски
 • Факултет за електротехника и информациски технологии
23..09.2016

Заинтересирани да презентирате на ЕТАИ 2018 Стапете во контакт

Организатори

Prof. Sašo Džeroski
проф. д-р Сашо Џероски
Претстедател
prof. Dimitar Taskovski
проф. д-р Димитар Ташковски
Ко-претстедател
prof. Zoran Ivanovski
проф. д-р Зоран Ивановски
Ко-претстедател
 

Нашите спонзори

 • logo-1
 • logo-2
 • logo-3
 • logo-4
 • logo-5
 • logo-6
 • logo-4
 • logo-2
 • logo-5
 • logo-1
 • logo-6
 • logo-3

Патување и сместување

Hotel Drim - Struga  

Локација

ЕТАИ 2018 ќе се одржив во хотел Дрим – Струга, Македонија
Tavel Choice  

Авионски превоз

Главниот аеродром во Македонија е во Скопје www.airports.com.mk кој има конекции со аеродромите во Будимпешта, Љубљана, Прага, Виена, Цирих, итн. Охрид има интернационален аеродром кој е 7 км од градскиот центар www.ohrid.com/flights.html, но со редуциран број на летови.
Taxi  

Автобуски превоз

Има автобуски линии од Скопје до Струга www.sas.com.mk секој ден. Автобусите возат од 5 наутро до полноќ, со нерегуларни линии во доцните часови.

Регистрирај се

Сите полиња се задолжителни.